Herfstochtenden

Geplaatst op

Herfst is een van de mooiste jaargetijden voor de fotograaf. De bomen veranderen van kleur en verliezen hun blad, paddenstoelen komen te voorschijn en door de koude nachten ligt er ’s morgens van een deken van mist over het land of boven het water.

Omdat de dagen korter worden, hoef je niet zo vroeg op om ook van het eerste blauwe uurtje gebruik te maken of de zonsopkomst vast te leggen. Dat biedt mooie kansen om op weg naar mijn werk even om te rijden en bij de Westerkade te stoppen om wat foto’s te maken van de Kop van Zuid en Katendrecht.

Kop van Zuid in de Ochtend
Kop van Zuid in de Ochtend

De blaadjes langs de kade op bovenstaande foto verraden direct met welk jaargetijde we te maken hebben. De mist werkt als een filter kleuren wat tempert waardoor er een meer monochroom beeld ontstaat en een serene sfeer. Met dat in gedachte heb ik deze foto’s nabewerkt.

Boten Rotterdamse haven in mist
Boten aan de Westerkade Rotterdam

In Lightroom heb ik de foto’s naar Color Effex Pro 4 geëxporteerd, om wat extra effecten aan je foto toe te voegen en het beeld creëren wat je in gedachte hebt. Door bijvoorbeeld de details in de foto op te halen kun je een gewone foto het gevoel van een schilderij geven. In het geval van de boten vind ik het zelfs richting een aquarel gaan. Door nog wat extra mist toe te voegen zijn de stukken op de voorgrond wat zachter geworden en vormt het plaatje een geheel.

Zonsopkomst boven Katendrecht
Zonsopkomst boven Katendrecht

Na een paar foto’s wilde ik weer verder rijden, maar ik keek nog één keer om. Boven Katendrecht hing een prachtige opkomende zon en dus werd dat uiteindelijk de laatste foto van die ochtend.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.