The Tyne Cot Cemetery

Geplaatst op

Afgelopen vrijdag had ik een afspraak bij een klant in Kortrijk, een mooie gelegenheid om na afloop een stop in te plannen om wat foto’s te maken en de files rond Antwerpen te ontlopen. Dat laatste is deze keer helaas niet gelukt. Na de vorige keer een stop in Gent te hebben gemaakt, stond deze keer bezoek aan een van de begraafplaatsen van de Grote Oorlog op de planning.

Tyne Cot is de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. Ze is ontstaan na de Slag bij Passendale, die de Engelsen ook wel de “Battle of Passiondale” (Slag van het Lijden) noemen. Tijdens deze 100 dagen durende strijd vielen er bijna 500.000 slachtoffers. Deze voormalige Duitse verdedigingsstelling van 5 Bunkers in de Flandern I-linie dankt haar naam aan de kleine schuur, tyne cottage, die tussen de bunkers stond.

Op de begraafplaats rusten 11.952 gesneuvelde Commonwealth-soldaten en vier van een andere nationaliteit. Van slechts iets meer dan 3.800 van hen is de indentiteit bekend. Een indrukwekkende plek, die nog dagelijks wordt bezocht door bussen met voornamelijk Engelse toeristen en scholieren. Tijdes mijn bezoek liep er zelfs klas Australische scholieren in autentiek uniform rond. Opdat zij niet vergeten.

At the going down of the sun and in the morning

We will Remember them

Lest we forget

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.